Pojdi na glavno vsebino

Na izmenjavi 26 španskih, 12 danskih in 28 nemških dijakov

10. april 2019

Dijaki 2. e so v tednu od 23. do 30. marca gostili dijake iz Blaubeurna iz Nemčije.

Naši dijaki so bili v oktobru lani na enotedenskem obisku v Nemčiji, tokrat smo bili gostitelji mi. Kot ponavadi je bil program vezan na spoznavanje kulturne in naravne dediščine Škofje Loke in naše države, zato smo jim  gostitelji poleg Škofje Loke pokazali še Gorenjsko, Ljubljano, Škocjanske jame in Piran. Gostje so se v delavnicah preizkusili v ročnih spretnostih, kajti ustvarjali so dražgoške kruhke. 

Koordinatorici izmnejave sta bili Alenka Kolenc Krajnik, prof. in Nevenka Bertoncelj, prof. 

V tednu od 30. marca do 6. aprila je skupina dijakov 2. letnika gostila 12 dijakov danske gimnazije Himmelev iz Roskilda, šole, s katero sodelujemo preko 20 let. 

Tudi danski program je bile vezan na kulturno in zgodovinsko izročilo, še poseben poudarek pa so posvetili reliefu Slovenije. Zato so si pobliže ogledali slovenki kraški svet (Škocjanskeo jamo, Križno jamo) ter se preiskusili z veslanjem drevakov na Cerkniškem jezeru. Za nemoten potek danske izmenjave je poleg dijakov skrbel prof. zgodovine in geografije Matic Močnik. 

Škofjeloški dijaki bodo obiskali Dansko v avgustu letos. 

Dijaki I.E.S. Antonio Machado iz španskega Alcala de Henares so bili od 4. do 10. aprila na izmenjavi pri dijakih naše šole. Slovenski dijaki so bili v Španiji novembra lani, sedaj pa so gostili dijake španske gimnazije, s katero sodelujemo že od leta 2001. 

Španski dijaki so se seznanili s  slovensko kulturno in naravno dediščino, izdelovali so dražgoške kruhke, ogledali so si slovenski Kras, Bled in Ljubljano. 

Program so koordinirale profesorice španščine Melita Perkovič, Špela Oman in Jasna M. Batagelj.  

Vsa druženja mladih iz različnih držav,različnih kulturnih in jezikovnih okolij kažejo, da je tovrstna mobilnost velika dodana vrednost za mlade, kajti ob uporabi tujega jezika in izmenjavi izkušenj se dijaki znajdejo tudi kot dobri gostitelji. 

Staršem se zahvaljujem, da nas podpirajo pri tovrstni dejatvnosti. 

Jože Bogataj, ravnatelj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...